Wirulencja populacji Puccinia triticina sprawcy rdzy brunatnej pszenicy i pszenżyta w Polsce w latach 2008–2010 - Czajowski, Grzegorz; Strzembicka, Anna; Karska, Katarzyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2011)
W latach 2008–2010 przetestowano łącznie 376 izolatów Puccinia triticina pochodzących z pszenicy i pszenżyta. Pojedyncze izolaty testowano na siewkach 38 linii izogenicznych NIL w celu określenia wirulencji, wyprowadzonych na bazie odmiany Thatcher z genami odporności Lr. Obserwowano wysoką częstotliwość wirulencji patogena (70–100%) w stosunku do większości genów odporności. W omawianym okresie badań niski poziom wirulencji w populacji Puccinia triticina pochodzącej z pszenicy notowano wobec genów: Lr2a, Lr2b, Lr26, Lr38 i LrW. W odniesieniu do populacji pochodzącej z pszenżyta niską częstotliwość wirulencji stwierdzono w stosunku do genów: Lr1, Lr2a, Lr3, Lr17, Lr20, Lr38 i LrW. W przypadku linii z genami: Lr9, Lr23, Lr24 i Lr25 notowano pojawienie się wirulentnych izolatów. Aktualnie gen Lr19 nadal pozostaje wysoce skuteczny na populacje Puccinia triticina z obu gatunków zbóż. W oparciu o zestaw 15 linii izogenicznych: Lr1, Lr2a, Lr2b, Lr2c, Lr3, Lr9, Lr11, Lr15, Lr17, Lr19, Lr21, Lr23, Lr24, Lr26, Lr28 zidentyfikowano patotypy Puccinia triticina pochodzące z pszenicy i pszenżyta. W okresie badawczym patotypy: 12720 i 12724 przeważały w populacji pochodzącej z pszenicy, natomiast wśród patotypów z pszenżyta dominowały: 41122 i 41126.