Wprowadzenie do statystycznych analiz wielozmiennych. Część I. Podstawy teoretyczne - Kaczmarek, Zygmunt; Mańkowski, Dariusz R. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2011)
Analizy wielocechowe są coraz szerzej stosowane w badaniach rolniczych. Powszechna dostępność pakietów statystycznych realizujących tego typu analizy pozwala na ich powszechne wykorzystywanie. Problemem staje się więc umiejętność właściwego wykorzystania tych analiz i poprawnej interpretacji uzyskanych z nich wyników. W pracy omówiono podstawowe pojęcia analizy wielozmiennej, opisano wielozmienny model liniowy obserwacji, wielocechową analizę wariancji, niezbędne statystyki testowe a także wielocechowe metody oceny podobieństwa obiektów.