Wpływ wybranych insektycydów na zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach kilku odmian ziemniaka - Gugała, Marek; Zarzecka, Krystyna; Zadrożniak, Bogumiła (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2010)
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2004–2006 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Zawadach należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Celem badań było określenie wpływu insektycydów najnowszej generacji (Actara 25 WG w dawce 0,08 kg∙ha-1, Calypso 480 SC — w trzech dawkach: 0,05; 0,075; 0,1 dm3∙ha-1, Regent 200 SC w dawce 0,1 dm3∙ha-1) stosowanych do zwalczania stonki ziemniaczanej na zawartość białka ogólnego i białka właściwego w bulwach trzech odmian ziemniaka jadalnego: Wiking, Mors, Żagiel. W bulwach odmiany Wiking stwierdzono największą zawartość białka ogólnego, a w bulwach odmiany Mors największą zawartość białka właściwego. Aplikowane insektycydy wpłynęły na wzrost białka ogólnego i właściwego w porów¬naniu z obiektem kontrolnym, na którym nie stosowano insektycydów.