Zawartość akrylamidu we frytkach sporządzonych z różnych odmian ziemniaka - Tajner-Czopek, Agnieszka; Kita, Agnieszka; Lisińska, Grażyna; Pęksa, Anna; Rytel, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2010)
Celem pracy było określenie zawartości akrylamidu we frytkach po I i II stopniu smażenia oraz barwy gotowego produktu w zależności od zawartości cukrów redukujących w bulwach ziemniaka trzech odmian. Stwierdzono, że zawartość cukrów redukujących w ziemniakach badanych odmian miała wpływ na ilość wytworzonego akrylamidu we frytkach. Z ziemniaków odmiany Innovator o najniższej zawartości cukrów redukujących uzyskano frytki o najmniejszej ilości akrylamidu w porównaniu z produktami z pozostałych odmian. Półprodukt (frytki po I stopniu smażenia) zawierały dziewięć razy mniej akrylamidu (średnio 40 μg·kg-1) niż frytki gotowego spożycia (średnio 360 μg·kg-1). Frytki sporządzone z ziemniaków odmiany Innovator o najniższej zawartości cukrów redukujących odznaczały się najjaśniejszą barwą (wartość „L” = 70) w porównaniu z pozostałymi próbami.