Analiza jednopowtórzeniowego doświadczenia hodowlanego z mieszańcami żyta (Secale cereale L.) - Bocianowski, Jan; Brukwiński, Waldemar (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2010)
W pracy przedstawiono wyniki analizy doświadczenia jednopowtórzeniowego ze 165 mieszańcami żyta (Secale cereale L.). Doświadczenie założono w czterech miejscowościach (Choryń, Nagradowice, Wierzenica, Laski). Jako wzorzec zastosowano odmianę Balistic. Wzorzec wysiewano co szóste poletko. Materiał badawczy analizowano pod względem czterech cech: wysokości rośliny, wylegania, odporności na rdzę brunatną oraz plon nasion. Do poprawiania obserwacji zastosowano metodę znaną pod angielską nazwą linear variance model. W modelu uwzględnia się lokalne trendy wewnątrz bloków oraz liniowy trend zmienności glebowej w obrębie bloku. Uzyskane wyniki pozwoliły na wybranie 11,5% najlepszych mieszańców do dalszego etapu prac hodowlanych.