Porównanie produkcji nasiennej ziemniaka w systemie ekologicznym i konwencjonalnym - Pytlarz-Kozicka, Maria (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2010)
Badania polowe, których celem było określenie wpływu systemu uprawy na plon oraz wartość nasienną pięciu odmian ziemniaka przeprowadzono w RZD Pawłowice w latach 2005–2007. Czynnikami doświadczenia były: 1 — System uprawy: ekologiczny (nawożenie organiczne, ochrona przeciw chwastom mechaniczna, ochrona p/w zarazie ziemniaka preparatami miedziowymi) i konwencjonalny — nawożenie organiczne i mineralne, chemiczna ochrona p/w chwastom, mszycom i zarazie ziemniaka, 2 — Odmiany: (reprodukowane od B II w 2005 roku) Felka, Karatop, Asterix, Pirol i Syrena. Doświadczenie założono metodą podbloków (split-plot) w trzech powtórzeniach. Porażenie roślin chorobami wirusowymi było niskie w pierwszym roku reprodukcji nasiennej (2005), natomiast dużo wyższe obserwowano w drugim i trzecim roku. Zastosowane w systemie konwencjonalnym wysokie nawożenie mineralne, a zwłaszcza azotowe mogło przyczynić się do wzrostu porażenia roślin wirusem PVY i PLRV, natomiast porażenie chorobami wirusowymi badanych odmian zależało od ich odporności genetycznej. Plony bulw zależały istotnie od wariantów uprawy oraz cech odmianowych. Na obiektach z uprawą ekologiczną plony ogólne bulw były niższe niż w wariancie z uprawą konwencjonalną aż o 58,1% a plony sadzeniaków o 43,3%. Plony badanych odmian również istotnie różniły się. Plony uzyskane na obiektach z uprawą ekologiczną charakteryzowały się wyższym procentowym udziałem sadzeniaków, niższym współczynnikiem rozmnożenia oraz niższą przeciętną masą bulwy niż na obiektach z uprawą konwencjonalną. Stwierdzono, że do produkcji ekologicznej najbardziej odpowiednimi odmianami są odmiany charakteryzujące się wysoką odpornością na wirusy i o niskich lub średnich wymaganiach nawozowych (Felka i Syrena).