Próba określenia reprezentatywnego zbioru miejscowości w serii doświadczeń odmianowych z pszenicą. Część II. Wyniki czteroletnie - Pilarczyk, Wiesław; Fraś, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W badaniach mających na celu ocenę wartości gospodarczej odmian (badania WGO) i w po-rejestrowym doświadczalnictwie odmianowym (badania PDO), wnioski dotyczące odmian podejmowane są przy wykorzystaniu wyników jednorocznych i wieloletnich serii doświadczeń. W obydwu typach badań prowadzonych w Polsce przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych z siedzibą w Słupi Wielkiej, liczba zakładanych doświadczeń dla potrzeb badań WGO w ostatnim ćwierćwieczu wyraźnie zmalała praktycznie dla wszystkich ważnych gospodarczo gatunków. Natomiast, w ostatnich kilku latach, liczba doświadczeń w doświadczalnictwie porejestro¬wym wzrosła. W pracy przedstawiono rozważania dotyczące wpływu liczby miejscowości na wielkość interakcji odmian ze środowiskiem doświadczalnym, oraz udziału poszczególnych miejscowości w tworzeniu tej interakcji. W tym celu wykorzystano wyniki czteroletniej serii doświadczeń z odmianami pszenicy ozimej przeprowadzonych w latach 1991–1994. Sięgnięto po te, dość odległe w czasie, wyniki są to bowiem ostanie tak obszerne dane, zarówno pod względem liczby badanych odmian jak i liczby miejscowości. W następnych latach liczba prowadzonych doświadczeń dla potrzeb WGO wyraźnie zmalała. Podobne rozważania, przy wykorzystaniu wyników jednorocznej serii doświadczeń, prowadzone były w opracowaniu Pilarczyka i Fraś (2007).