Postęp biologiczny w hodowli, nasiennictwie i produkcji ziemniaka w Polsce. Część IV. Ocena postępu odmianowego pod względem odporności na patogeny - Mańkowski, Dariusz R.; Laudański, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W pracy prezentowane są kolejne rezultaty podjętej próby oceny postępu biologicznego w hodowli, nasiennictwie i produkcji polowej ziemniaka w Polsce. Przeprowadzona została analiza zmian w wybranych cechach odpornościowych odmian ziemniaka znajdujących się w Krajowym Rejestrze odmian w latach 1957–2003 oraz w produkcji w latach 1986–2003. Oceniano średnią odporność odmian znajdujących się w Rejestrze i w produkcji na cztery ważne patogeny ziemniaka: zarazę ziemniaka, parcha zwykłego oraz wirusy PVY oraz PLRV. Znaczną poprawę w średniej odporności zarejestrowanych odmian odnotowano dla zarazy ziemniaka, PVY i PLRV. W produkcji odnotowano znaczną poprawę odporności uprawianych odmian na parcha zwykłego oraz PVY i PLRV.