Porównanie potencjału rozwojowego polskich i zagranicznych odmian ziemniaka badanych w latach 2005–2008 - Zarzyńska, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W badaniach przeprowadzonych w latach 2005–2008 w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Jadwisinie oceniano potencjał rozwojowy różnej wielkości sadzeniaków w zależności od pochodzenia odmian. Przebadano 16 odmian w tym 8 polskich i 8 zagranicznych. Stwierdzono, że odmiany zagraniczne charakteryzowały się lepszym modelem rozwoju to znaczy, pomimo wytwarzania większej liczby oczek przez sadzeniaki tej samej wielkości, rośliny z nich wyrosłe tworzyły mniejszą liczbę łodyg. Konsekwencją tego było wytwarzanie mniejszej liczby, bardziej wyrównanych bulw potomnych. Stwierdzono również, że w miarę wzrostu masy bulwy matecznej malała produktywność 1 łodygi. Korzystniejsze jest więc gęściejsze sadzenie bulw małych niż rzadsze sadzenie bulw dużych.