Wielkość szkód wyrządzanych przez dziki w uprawach rolniczych w obwodzie łowieckim polnym w latach 1999–2000 i 2008–2009 - Flis, Marian (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Celem badań była ocena wielkości szkód w dwóch latach gospodarczych, w odstępie 10 lat w warunkach obwodu łowieckiego polnego, położonego na Wyżynie Lubelskiej. W ciągu okresu objętego oceną wielkość szkód, w ujęciu powierzchni zredukowanej na terenie objętym oceną zwiększyła się ponad dwukrotnie, przy niemal symbolicznym wzroście liczby szkód objętych likwidacją. Z kolei udział szkód w ziemniakach zmniejszył się z 54,9% w sezonie łowieckim 1999/2000 do 7,5% w sezonie 2008/2009, przy jednoczesnym wzroście szkód w uprawach kukurydzy, który w tych samych okresach wynosił odpowiednio 2,4% i 32,7%. W ciągu sezonu wegetacyjnego, niezależnie od okresu oceny, największe nasilenie szkód w uprawach przypadało na drugą połowę maja i pierwszą połowę czerwca, to samo zaobserwowano w uprawie ziemniaków. W roku gospodarczym 1999/2000 — 66,2% wszystkich szkód w uprawach ziemniaków odnotowano w drugiej połowie maja, zaś w roku gospodarczym 2008/2009, prawie 60% szkód wystąpiło w czerwcu. W okresie objętym oceną liczebność dzików, będących głównym sprawcą szkód (ok. 90%), na terenie obwodu łowieckiego stanowiącego teren badań zwiększyła się blisko 2,5-krotnie, przy jednoczesnym blisko 8-krotnym wzroście pozyskania łowieckiego tego gatunku. Dodatkowo w sezonie łowieckim 1999/00, łowiecka eksploatacja populacji kształtowała się na poziomie 74,3%, zaś w sezonie 2008/09 osiągnęła wielkość 241,7% zinwentaryzowanego stanu populacji.