Wpływ zasiewów mieszanych i czystych pszenicy ozimej na występowanie mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. tritici) i szkodników zbóż oraz plonowanie - Walczak, Felicyta; Tratwal, Anna; Rosiak, Kamila (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W ostatnich latach w Polsce ponad 70% ogólnej powierzchni upraw rolniczych stanowią zboża, a najczęściej uprawianym gatunkiem jest pszenica ozima i jara. Często są to duże areały, kilkunasto-, a niekiedy kilkusethektarowe, obsiane rok po roku tym samym gatunkiem zboża lub nawet tą samą odmianą. Do strat związanych z obniżeniem wysokości i jakości plonu zbóż, oprócz niekorzystnych czynników klimatycznych i glebowych, przyczyniają się przede wszystkim choroby powodowane przez grzyby (głównie mączniak prawdziwy Blumeria graminis f. sp. tritici) i szkodniki (głównie skrzypionki — Oulema spp., mszyce — Aphididae i miniarki Agromyzidae). W zasiewach mieszanych, w porównaniu do siewów czystych, w przypadku chorób, a głównie mączniaka prawdziwego zbóż odnotowano redukcję nasilenia występowania, a w przypadku szkodników redukcję liczebności skrzypionek. Odnotowano również przyrost plonu w mieszankach w stosunku do zasiewów czystych.