Ocena wybranych cech jakościowych ziarna pszenicy ozimej w zależności od terminu stosowania herbicydu i formy aplikacji azotu - Sekutkowski, Tomasz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Badania prowadzono w latach 2003–2005 w uprawie pszenicy ozimej odmiany Mewa. W doświadczeniu zastosowano nawóz azotowy w postaci saletry amonowej i mocznika, który stosowano w dawce 120 kg·ha-1 Dawka ta została podzielona na trzy części i aplikowana w trzech terminach: początek wegetacji wiosennej, w fazie końca krzewienia oraz w fazie kłoszenia pszenicy ozimej. W doświadczeniu stosowano herbicyd Sekator 6,25 WG, który również aplikowano w trzech terminach: pełnia krzewienia, koniec krzewienia, ale siedem dni przed zastosowaniem drugiej dawki saletry amonowej lub koniec krzewienia łącznie z mocznikiem oraz w końcu krzewienia, ale siedem dni po zastosowaniu drugiej dawki saletry amonowej. W zależności od zastosowanej kombinacji, istnieje możliwość uzyskania np. wysokiego plonu ziarna i MTZ o wysokiej zawartości glutenu i białka ogólnego, lecz o nieco słabszych pozostałych parametrach jakościowych i odwrotnie — wysokie parametry jakościowe, ale przy średnim plonie ziarna.