Wirulencja populacji Puccinia triticina w Polsce w latach 2002–2007 - Woźniak-Strzembicka, Anna; Czajowski, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Pojedyncze izolaty Puccinia triticina testowano na siewkach w zestawie serii 40 linii izogenicznych NIL w celu określenia wirulencji, wyprowadzonych na bazie odmiany Thatcher z genami odporności Lr. Ogółem w latach 2002–2007 przetestowano 1200 izolatów pochodzących z pszenicy i pszenżyta. Obserwowano wysoką częstotliwość wirulencji patogena (70–100%) w stosunku do większości genów odporności. Niski poziom wirulencji w populacji Puccinia triticina pochodzącej z pszenicy notowano wobec genów Lr1, Lr2a, Lr2b, Lr20 i Lr38. Natomiast w populacji pochodzącej z pszenżyta niski poziom wirulencji stwierdzono w stosunku do genów Lr1, Lr2a, Lr3, Lr15, Lr17, Lr26, Lr28 i Lr38. Podobnie jak w poprzednich latach geny Lr9, Lr19, Lr23, Lr24, Lr25 i LrW należą do najbardziej skutecznych. Na zestawie 15 linii izogenicznych: Lr1, Lr2a, Lr2b, Lr2c, Lr3, Lr9, Lr11, Lr15, Lr17, Lr19, Lr21, Lr23, Lr24, Lr26, Lr28 zidentyfikowano 60 patotypów Puccinia triticina. We wszystkich: 109–115 latach badań patotypy: 02720, 02722, 02726, 03722 i 12722 dominowały w populacji grzyba pochodzącej z pszenicy, natomiast w populacji z pszenżyta dominującymi były patotypy: 01120, 41120, 41124, 41320.