Ocena przydatności pszenżyta jarego do jesiennych zasiewów - Cichy, Henryk; Kaczmarek, Zygmunt; Adamska, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Praca przedstawia wyniki doświadczeń z 6 odmianami pszenżyta jarego i 5 odmianami pszenżyta ozimego przeprowadzonych w dwóch miejscowościach przez dwa kolejne sezony wegetacyjne. Pszenżyto wysiewane było każdego roku w ostatniej dekadzie października. Obydwa sezony wegetacyjne różniły się temperaturami w okresie zimowym i sumą opadów. Analizowano cechy struktury plonu i cechy technologiczne takie jak: plon, ciężar objętościowy hektolitra, masa 1000 ziaren, zawartość białka, zawartość skrobi, liczba opadania, sedymentacja. Oceniano różnice między pszenżytem ozimym i jarym przy zasiewach późną jesienią pod względem wyżej wymienionych cech przy zastosowaniu 3-czynnikowej analizy wariancji. Istotnie wyższe wartości zaobserwowano dla odmian ozimych u takich cech jak plon i ciężar objętościowy hektolitra w 2006 roku a dla masy 1000 ziaren — w obu latach badań. Odwrotna sytuacja miała miejsce w przypadku liczby opadania.