Dziedziczenie odporności na TSWV nowej linii hodowlanej tytoniu (Nicotiana tabacum L.) - Laskowska, Dorota (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Tomato spotted wilt wirus (TSWV), powodujący brązową plamistość pomidora, występuje na całym świecie, atakując 1090 gatunków roślin. Najbardziej efektywną metodą ograniczenia strat ekonomicznych powodowanych przez tę chorobę jest wyhodowanie odmian odpornych. W IUNG-PIB w Puławach uzyskano linię hodowlaną tytoniu, charakteryzująca się wysoką odpornością na TSWV. Celem badań było określenie sposobu dziedziczenia czynnika odporności, występującego u linii L-9. W wyniku obustronnych krzyżowań linii L-9 z podatną odmianą Wiślica otrzymano pokolenie F1, z którego powstały krzyżówki wsteczne z rodzicem odpornym i podatnym oraz pokolenie F2. Uzyskane populacje przetestowano pod względem odporności na TSWV w warunkach szklarniowych, metodą mechanicznej inokulacji izolatem wirusa pochodzącym z plantacji produkcyjnych tytoniu. Obecność TSWV sprawdzano metodą DAS-ELISA. Stwierdzono dominujący charakter odporności i brak wpływu czynnika matecznego na ujawnianie się tej cechy. Segregacja fenotypów odpornych i podatnych w krzyżówkach testowych potwierdziła hipotezę o jednogenowym sposobie dziedziczenia odporności na TSWV pochodzącej z linii L-9.