Zbiorowiska chwastów i ich zwalczanie na plantacji Miscanthus giganteus - Sekutkowski, Tomasz; Rola, Józef (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W wyniku oceny florystycznej zbiorowiska roślinnego plantacji Miscanthus giganteus, stwierdzono występowanie około 27 gatunków chwastów, należących do różnych klas. W poszcze¬gólnych latach badań wystąpiły nieznaczne różnice w składzie gatunkowym ocenianego zbiorowiska. Różnice te były wynikiem zmiennej dynamiki rozprzestrzeniania się badanych gatunków. Jednak niezależnie od roku badań, najwyższy stopień pokrycia oraz największą liczebność stwierdzono dla trzech dominantów: Elymus repens (50–75% powierzchni), Artemisia vulgaris (5–10% powierzchni) oraz Anthemis arvensis (5–8% powierzchni). W drugim etapie tego doświadczenia przebadano 4 herbicydy, które aplikowano w dwóch terminach, pod kątem ich przydatności do stosowania w upra¬wie M. giganteus. Z przeprowadzonych obserwacji wynika, że selektywność poszczególnych herbicy¬dów oraz skuteczność ich działania uzależniona była od substancji aktywnej, terminu aplikacji oraz fazy rozwojowej chwastów dominujących oraz roślin M. giganteus. Najlepsze efekty w ograniczaniu zachwaszczenia oraz dużej tolerancji roślin M. giganteus na badane herbicydy osiągnięto stosując je w terminie 14–20 dni po posadzeniu sadzonek.