Poglądy polskich hodowców na perspektywy rozwoju hodowli i nasiennictwa w Polsce - Gołębiowski, Bogusław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych w okresie marzec-czerwiec 2008 przedsta-wiono poglądy kadry menedżerskiej i głównych hodowców roślin spółek, będących jednoosobowymi spółkami ANR i IHAR w kwestii oceny wybranych systemów organizacyjnych i funkcji występują-cych w spółkach hodowlano-nasiennych. Przedstawiono ocenę polskiej nauki pracującej na rzecz hodowli roślin oraz ocenę instytucji nadzoru nasiennego w Polsce. Z analizy uzyskanych danych wynika, że występuje konieczność indywidualnego podejścia w zakresie nowych wyzwań związanych ze strategicznym rozwojem krajowej hodowli roślin, a także potrzeba poprawy w spółkach hodowlano-nasiennych efektywności łańcucha wartości. Ponadto w celu wsparcia naukowego krajowego przemysłu hodowlano-nasiennego niezbędne jest wypracowanie nowego modelu wsparcia, zwiększającego udział nauki jako nośnika wiedzy i pozwalającego na rozszerzenie współpracy między nauką a przedsiębiorstwami hodowli roślin. Jednocześnie pod względem prawnym, na nowo powinna zostać określona rola i miejsce jaką ma spełniać Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.