Wstępna ocena skuteczności wybranych metod zaprawiania nasion do stosowania w rolnictwie ekologicznym - Małuszyńska, Elżbieta; Szydłowska, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Celem badań była ocena wpływu różnych sposobów zaprawiania nasion na wartość siewną ekologicznego materiału siewnego. Materiałem doświadczalnym były nasiona pszenicy, jęczmienia, owsa i gryki pochodzące z uprawy w warunkach ekologicznych. Zastosowano następujące metody zaprawiania nasion: moczenie w roztworze preparatu Biochikol 020 PC, moczenie w roztworze preparatu Biojodis, płukanie w gorącej wodzie oraz zaprawianie wapnem hydratyzowanym. Oceniano zdolność kiełkowania, średni czas kiełkowania i indeks kiełkowania nasion. Poza tym oceniano wigor nasion w oparciu o test wzrostowy siewki i suchą masę siewki oraz wschody polowe. Po zasto¬sowaniu badanych sposobów zaprawiania nasion, zdolność kiełkowania, jak i inne parametry dotyczące kiełkowania nie uległy znacznemu polepszeniu. Nasiona zaprawiane niezależnie od metody nie wykazały większego wigoru mierzonego długością siewki oraz suchą masą siewki. Zaprawianie nasion nie spowodowało zwiększenia wschodów polowych roślin.