Analiza zmienności allelicznej w locus Xgwm261 w odmianach pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) zarejestrowanych w Polsce w latach 1978–2006 - Kowalczyk, Krzysztof; Okoń, Sylwia (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Celem pracy była analiza zmienności allelicznej w locus Xgwm 261 w 45 odmianach pszenicy zwyczajnej zarejestrowanych w Polsce w latach 1978–2006. Wyizolowany DNA poddano amplifikacji z parą specyficznych starterów Wms261. Produkty rozdzielano na żelu poliakryla¬midowym. Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano dużą zmienność alleliczną w locus Xgwm261 w badanych odmianach. Najczęściej obserwowano fragment DNA o wielkości 174pz. Zaobserwowano również fragmenty o wielkości 165 i 198 pz. Fragment o wielkości 192 pz sprzężony z genem Rht8 stwierdzono w 7 badanych odmianach pszenicy zwyczajnej: Almari, Begra, Gama, Griwa, Monsun, Rada i Saga.