Otrzymywanie nasion mieszańcowych pszenżyta ozimego w siewie pasowym linii cms i restorera oraz w mieszaninach tych form - Góral, Halina; Pojmaj, Mirosław; Pojmaj, Renata; Burczy, Monika (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Zbadano pylenie formy ojcowskiej oraz osadzenie i plon nasion mieszańcowych w siewie pasowym linii męskosterylnej i restorera oraz w trzech mieszaninach tych form z dodatkiem do nasion linii 5%, 10% i 20% nasion restorera. Stwierdzono większą ilość pyłku i większe osadzenie nasion mieszańcowych w siewie pasowym. Plon nasion mieszańcowych w przeliczeniu na jednostkę powierzchni był większy przy udziale 10% i 20% restorera w mieszaninie w porównaniu do plonu w siewie pasowym i w mieszaninie z udziałem 5% restorera. Mieszańce otrzymane w mieszaninach i w siewie pasowym nie różniły się istotnie plonem ziarna. Otrzymane wyniki wskazują na możliwość produkcji nasion mieszańcowych pszenżyta w siewie mieszanym linii męskosterylnej i restorera zamiast w kosztownym siewie pasowym. Zalecaną proporcją mieszaniny może być 90% nasion linii cms i 10% nasion restorera.