Identyfikacja genów Vrn w odmianach jęczmienia zwyczajnego (Hordeum vulgare L.) zarejestrowanych w Polsce - Nowak, Michał (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Długość okresu wernalizacji jęczmienia zwyczajnego warunkowana jest przez 3 loci: VRN-H1, VRN-H2 oraz VRN-H3. Dominujące allele Vrn-H1 i Vrn-H3 są charakterystyczne dla odmian jarych. W odmianach ozimych występuje dominujący allel Vrn-H2 oraz recesywne allele vrn-H1 i vrn-H3. W pracy zidentyfikowano za pomocą markerów STS-PCR geny Vrn-H1 oraz Vrn-H2 w 41 jarych oraz 11 ozimych odmianach jęczmienia zwyczajnego zrejonizowanych w Polsce. Do identyfikacji genu Vrn-H1 zastosowano parę starterów: HvBM5A-intron1-F3 i Intr1/H/R3, natomiast dla genu Vrn-H2: VRN-Ha-F i VRN-Ha-R. Obecność recesywnego allelu vrn-H1 stwierdzono we wszystkich badanych odmianach ozimych, a jego brak — we wszystkich analizowanych odmianach jarych jęczmienia. Obecność dominującego allelu Vrn-H2 stwierdzono we wszystkich 11 badanych odmianach ozimych oraz w 10 odmianach jarych: Boss, Bryl, Edgar, Prosa, Rabel, Rastik, Rataj, Refren, Rodos oraz Scarlett. W jarych odmianach Scarlett i Stratus obserwowano ponadto produkty amplifikacji, których obecność wynikać może z występowania nowej formy allelicznej genu Vrn-H2 lub rearanżacji w genomach tych odmian.