Zastosowanie markerów ISSR do analizy wewnątrzgatunkowego podobieństwa genetycznego Avena sterilis L. - Paczos-Grzęda, Edyta; Chrząstek, Maria; Okoń, Sylwia; Grądzielewska, Agnieszka; Miazga, Danuta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W Instytucie Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prowadzony jest program obejmujący krzyżowanie owsa zwyczajnego z dzikimi gatunkami z rodzaju Avena L. W krzyżowaniach jako formy mateczne wykorzystywane są polskie i amerykań¬skie odmiany owsa oraz linie hodowlane. Komponentami ojcowskimi są dzikie gatunki heksaploidalne: A. sterilis L. i A. fatua L. oraz tetraploidalne: A. murphyi Ladiz. i A. maroccana Gdgr. W celu określenia poziomu zróżnicowania genetycznego form A. sterilis wykorzystywanych do krzyżowań przeprowadzono analizę polimorfizmu markerów ISSR. Metoda ISSR jest wysoce efektywna, identyfikuje wysoki polimorfizm i może być z powodzeniem stosowana do oceny zróżnicowania genetycznego w obrębie Avena sterilis L. Podobieństwo genetyczne analizowanych genotypów określone na podstawie polimorfizmu markerów ISSR wahało się od 0,512 pomiędzy AVE 2532 i AVE 2116 do 0,878 pomiędzy CN 26025 i AVE 531, a średnio wynosiło 0,715. Takie wartości współczynników podobieństwa genetycznego świadczą o dużym zróżnicowaniu genotypów A. sterilis przeznaczonych do krzyżowań.