Woda jako potencjalne źródło rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus - Pastuszewska, Teresa; Gryń, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Badano czas przeżycia Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms) w środowisku sterylnej wody pochodzącej z jeziora, stawu i rzeki oraz wody destylowanej jako kontroli, przechowywanych w różnych temperaturach. Wykonano izolację bakterii z zawiesin wodnych oraz test biologiczny na roślinach bakłażana (Solanum melongena). Wyniki badań wykazały, że Cms może przeżyć przez długi okres czasu w 4°C w środowisku sterylnej wody z jeziora, stawu i rzeki oraz wody destylowanej, zachowując zdolność do wywołania objawów chorobowych u roślin bakłażana. Podwyższenie temperatury do 21°C spowodowało zarówno spadek liczebności bakterii w zawiesinach wodnych jak i obniżenie infekcyjności w stosunku do roślin bakłażana.