Wpływ nawożenia azotem na plonowanie kukurydzy - Gołębiewska, Małgorzata; Wróbel, Edward (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Podstawę opracowania stanowią wyniki trzyletnich, ścisłych badań polowych nad wpływem zróżnicowanego nawożenia azotem: 0 (kontrola), 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 kg N·ha-1 na plonowanie dwóch odmian kukurydzy: Junak i Boruta. W pracy uwzględniono wpływ stosowanych dawek azotu na plon ziarna kukurydzy, plon energii netto i białka ogółem. Ponadto określono efektywność rolniczą 1 kg azotu. Zastosowanie odpowiednio zwiększonego nawożenie azotem wpłynęło na wzrost plonu ziarna odmiany Junak z 64,4 dt·ha-1 w obiekcie kontrolnym do 93,4 dt·ha-1 po zastosowaniu dawki 270 kg N·ha-1. Plon ziarna odmiany Boruta wzrósł odpowiednio z 70,3 dt·ha-1 do 93,3 dt·ha-1. Wysoką efektywność rolniczą 1 kg azotu u kukurydzy uzyskano przy dawce 30 kg N·ha-1. Przy wyższych dawkach N, produktywność jednostkowa azotu znacznie się zmniejszała. Plon białka wahał się od 5,0 dt·ha-1 do 10,7 dt·ha-1 w zależności od dawki nawozu i odmiany. Najwyższy plon białka oraz wartość energetyczną plonu ziarna z 1 ha uzyskano stosując azot w dawce 240 kg N·ha-1.