Wpływ insektycydów na plon bulw ziemniaka i jego strukturę - Gugała, Marek; Zarzecka, Krystyna; Artych, Paweł (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2004–2006 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. W doświadczeniu badano dwa czynniki: czynnik I — odmiany ziemniaka: Wiking, Mors, Żagiel, czynnik II — sześć sposobów zwalczania stonki ziemniaczanej z udziałem insektycydów: Actara 25 WG, Regent 200 SC, Calypso 480 SC (w trzech dawkach) i obiekt kontrolny bez ochrony chemicznej. Plony bulw w latach badań były niskie i wahały się od 17,59 do 33,33 t·ha-1. Plon ogólny zależał istotnie od właściwości odmianowych i środków stosowanych przeciwko stonce ziemniaczanej. Największy średni plon ogólny bulw uzyskano u odmiany Mors — 26,28 t·ha-1, natomiast najmniejszy u odmiany Żagiel — 22,25 t·ha-1. Istotny wpływ na omawianą cechę miały również zastosowane insektycydy.