Antraknoza (Colletotrichum coccodes) nowym zagrożeniem plantacji ziemniaka - Osowski, Jerzy (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Antraknoza ziemniaka jest chorobą skórki bulw i liści ziemniaka wywoływaną przez grzyba Colletotrichum coccodes (Wallr.) S. J. Hughes (synonimy C. atramentarium (Berk. & Br. Taub) and C. phomoides). Jest chorobą powszechnie występującą w większości rejonów uprawy ziemniaka na świecie i może powodować straty plonu na odmianach podatnych sięgające do 30%–75%. Objawy antraknozy (C. coccodes) mogą występować na wszystkich częściach podziemnych (bulwy potomne, stolony i korzenie), podstawie łodygi i na liściach. Cechą charakterystyczną antraknozy ziemniaka jest występowanie małych czarnych sklerocjów na korzeniach, łodygach, rozłogach i bulwach potomnych zakażonych roślin. Stosunkowo małe znaczenie antraknozy wzrosło po części z powodu rosnącego rynku ziemniaków świeżych i ziemniaków półprzetworzonych wynikającego ze wzrostu popytu na wysokiej jakości ziemniaki myte.