Reakcja wzorców w testach odporności ziemniaka na Phytophthora infestans - Sobkowiak, Sylwester; Zarzycka, Hanna; Lebecka, Renata; Zimnoch-Guzowska, Ewa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W latach 2000–2004 oceniano reakcje odpornościowe odmian i rodów ziemniaka stanowiących wzorce do badania odporności materiałów hodowlanych na Phytophthora infestans — sprawcy zarazy ziemniaka. Stosowano wzorce używane od wielu lat oraz takie, które włączono do badań w 2004 roku. Odporność niektórych starszych wzorców uległa przełamaniu przez nowe rasy patogena. Wzorce takie powinny być zastąpione przez odmiany lub rody ziemniaka, reagujące stabilnie pod względem ekspresji odporności. W prezentowanej pracy oceniano stabilność ekspresji odporności wzorców na P. infestans w testach listkowych, plastrowych i bulwowych. Najbardziej stabilne w testach listkowych okazały się wrażliwa odmiana Irys, odporna odmiana Wawrzyn i ród DG 94-15. W testach plastrowych najbardziej stabilne były odmiany Irys i Bzura, a ród DG 94-15 jako wzorzec odporny okazał się średnio stabilny. W teście bulwowym największą stabilnością odznaczały się odmiany Sokół i Meduza, które reagowały jak odmiany średnio odporne. Odmiana Irys będąca wzorcem wrażliwości, w teście bulwowym reagowała bardzo stabilnie, ale na pograniczu odmian podatnych i średnio odpornych. Wysoką wartość współczynników korelacji obserwowano w testach listkowych i plastrowych między poszczególnymi latami oraz w testach plastrowych między poszczególnymi terminami testów. Wysoka stabilność porażenia wzorców w testach listkowych i plastrowych wskazuje na przydatność tych metod do oceny odporności ziemniaka na P. infestans. Zmienna reakcja wzorców w teście bulwowym wskazuje na konieczność analizy stabilności wzorców bądź dopracowanie metody oceny odporności bulw w tym teście. Z odmian stanowiących grupę standardów zalecanych przez projekt Eucablight, które oceniano w testach listkowych przez jeden rok, najmniejszą zmiennością charakteryzowały się odmiana Bintje jako wzorzec podatności i odmiany Escort i Robijn jako wzorce średnio odporne.