Wybór miejscowości przydatnych do oceny rodów jęczmienia jarego - Adamski, Tadeusz; Bichoński, Andrzej; Biliński, Zdzis; Bystry, Zbigniew; Jarosz, Piotr; Jasińska, Dorota; Kaczmarek, Zygmunt; Krystkowiak, Karolina; Kuczyńska, Anetta; Mikulski, Wojciech; Nowak, Barbara; Orłowska-Job, Wanda; et al. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Analizowano wyniki doświadczeń przedwstępnych i wstępnych z jęczmieniem jarym prze- prowadzane w latach 2003–2006. Badaną cechą był plon ziarna z poletka. Ponieważ doświadczenia zakładano w 6 miejscowościach, możliwe było przeprowadzenie, wykorzystując program SERGEN, pogłębionej analizy struktury interakcji genotypowo-środowiskowej, przy czym szczególną uwagę zwrócono na charakterystykę środowisk. Na podstawie przeprowadzonych obliczeń wyróżniono jedną miejscowość, w której w badanym okresie 4 lat rody jęczmienia plonowały najwyżej i w której różnice między porównywanymi rodami były najbardziej widoczne, oraz dwie inne miejscowości o znacząco większym od innych udziale w interakcji G × E. Stwierdzono ponadto, że większość (około75%) rodów jęczmienia było w badanych środowiskach stabilnych w plonowaniu, co z jednej strony może oznaczać brak znaczących różnic klimatyczno-glebowych między miejscowościami, z drugiej zaś wskazywać na ukierunkowanie polskiej hodowli na selekcję genotypów stabilnych.