Wpływ dolistnego nawożenia mikroelementami i środków ochrony roślin na plonowanie fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.) - Głowacka, Aleksandra (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Fasola zwyczajna jest rośliną o wysokich walorach odżywczych. Jej nasiona zawierają wartościowe białko o korzystnym składzie aminokwasowym. Plonowanie fasoli, tak jak i innych roślin zależy od nawożenia, zarówno makroelementami jak i mikroelementami. Mikroelementy wpływają dodatnio na pobieranie przez rośliny składników pokarmowych, wzmagają procesy fizjologiczne oraz determinują wysokość i jakość plonów. Celem badań była ocena wpływu wieloskładnikowego nawozu dolistnego i środków ochrony roślin na plonowanie i cechy morfologiczne fasoli zwyczajnej odmiany Mela. Trzyletnie doświadczenie polowe przeprowadzono w gospodarstwie indywidualnym położonym we wsi Frankamionka, powiat zamojski. Przed zbiorem roślin określono elementy struktury plonu, a po zbiorze — plon ogólny i handlowy. Zastosowanie nawozu dolistnego zwiększało wyraźnie plon nasion fasoli, wpływało również korzystnie na liczbę strąków i nasion z jednej rośliny. Najwyższy plon uzyskano przy łącznym stosowaniu nawozu dolistnego oraz środków ochrony roślin.