Ocena przydatności słomy z wybranych gatunków i odmian zbóż i traw do produkcji słomek do napojów - Żurek, Grzegorz; Martyniak, Danuta; Żurek, Monika (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2023)
Badano ocenę przydatności słomy różnych odmian zbóż i traw do produkcji słomek do napojów. Przeprowadzono badania na łącznie 19 różnych genotypach, z których 12 to gatunki zbóż, a 4 to trawy wieloletnie. Przeprowadzono pomiary długości pędu, liczby międzywęźli oraz wymiarów międzywęźli (długość i średnica) dla każdego z badanych genotypów. Aby wyodrębnić najbardziej przydatne odmiany do produkcji słomek, przyjęto dwa kryteria dotyczące wymiarów surowca: minimalna długość słomki (co najmniej 20 cm) oraz minimalna średnica słomki (4 mm). Parametry te odpowiadają normom dla słomek z polipropylenu. Analizy statystyczne wykazały istotne zróżnicowanie między badanymi odmianami pod względem tych parametrów. Niektóre badane odmiany zbóż i traw nie spełniały wymagań dotyczących długości i średnicy słomki. Z kolei, znaleziono kilka odmian zbóż i traw, które były szczególnie przydatne do produkcji słomek. Odmiany zbóż takie jak np. owies ozimy RADZIO, pszenica ozima: DAŃKOWSKA GRANIATKA oraz NADWIŚLANKA czy odmiana prosa rózgowatego MARDAN charakteryzowały się wysokim udziałem międzywęźli spełniających wymagania jakościowe. Średnica międzywęźla była kluczowym czynnikiem wpływającym na przydatność słomy do wytwarzania słomek do napojów.