Wpływ sposobów uprawy i odchwaszczania na niektóre cechy jakości ziemniaka - Gugała, Marek; Zarzecka, Krystyna; Rymuza, Katarzyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2002–2004 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. W doświadczeniu badano dwa czynniki: I czynnik — dwa sposoby uprawy roli, II czynnik — siedem sposobów odchwaszczania. Celem niniejszych badań było określenie wpływu sposobów uprawy roli (tradycyjnej i uproszczonej) oraz zróżnicowanej pielęgnacji ziemniaka na strukturę plonu, niektóre cechy jakości i skład chemiczny bulw ziemniaka jadalnego odmiany Wiking. Tradycyjna uprawa roli korzystnie wpłynęła na strukturę plonu. Procentowy udział frakcji > 40 mm w plonie głównym wyniósł 87,1% i był wyższy o 3,2% w stosunku do metody uproszczonej.