Zróżnicowanie skuteczności działania Dithane M-45 80 WP (mankozeb) i Bravo 500 SC (chlorotalonil) w ograniczaniu rozwoju alternariozy ziemniaka w Boninie i Starym Oleśnie w latach 1997–2006 - Osowski, Jerzy (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W latach 1997–2006 w Boninie i Starym Oleśnie w doświadczeniu polowym oceniano skutecz¬ność fungicydów Dithane M-45 80 WP (mankozeb) i Bravo 500 SC (chlorotalonil) w zwalczaniu alternariozy ziemniaka. Większe nasilenie choroby obserwowano w Starym Oleśnie (południowo-zachodni rejon Polski). Nie stwierdzono różnic w biologicznej skuteczności badanych fungicydów. Zaobserwowano natomiast wydłużenie okresu gromadzenia plonu (opóźnienie zniszczenia 50% naci) w Boninie o trzy dni po zastosowaniu fungicydu Dithane M-45 80 WP (mankozeb) i o pięć dni dla fungicydu Bravo 500 SC (chlorotalonil) w porównaniu do Starego Olesna. Średni wzrost plonu bulw po zastosowaniu ochrony chemicznej wynosił 20,5% dla fungicydu Dithane M-45 80 WP i 20,3% - Bravo 500 SC.