Wpływ uprawy roli i sposobu odchwaszczania plantacji ziemniaka na porażenie bulw parchem zwykłym (Streptomyces scabies Thaxt.) - Gugała, Marek; Zarzecka, Krystyna; Rymuza, Katarzyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W pracy przedstawiono wyniki badań prowadzonych w latach 2002–2004 na polu Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady. Badano wpływ sposobów uprawy roli i niektórych herbicydów na porażenie bulw odmiany Wiking przez Streptomyces scabies. Objawy parcha zwykłego oceniano w 9-stopniowej skali na 100 bulwach pobranych losowo z poszczególnych kombinacji doświadczenia. Zaobserwowano istotny wpływ warunków pogodowych w okresie maj-lipiec na procentowy udział bulw porażonych, średni stopień porażenia próby i stopień porażenia bulw porażonych. Natomiast nie stwierdzono istotnego wpływu sposobów pielęgnacji i uprawy roli na porażenie bulw.