Porównanie skuteczności insektycydów w zwalczaniu stonki ziemniaczanej - Gugała, Marek; Zarzecka, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2003–2005 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Doświadczenie założono metodą losowanych bloków jako jednoczynnikowe w trzech powtórzeniach. Celem niniejszej pracy było określenie skuteczności insektycydów nowej generacji z grupy neonikotynoidów w zwalczaniu stonki ziemniaczanej. Insektycydy te posiadają zdolność przemieszczania się w chronionej roślinie. Oceniano skuteczność następujących insektycydów: Actara 25 WG, Regent 200 SC oraz Calypso 480 SC. Skuteczność zwalczania larw i chrząszczy stonki ziemniaczanej w poszczególnych latach badań była wysoka i wynosiła średnio w 2003 roku 92,4%, w 2004 roku 94,1% oraz 86,2% w roku 2005.