Wpływ terminu zbioru rutwicy wschodniej (Galega orientalis Lam.) na plon oraz wpływ metody skaryfikacji na jakość nasion - Sowiński, Józef; Możdżeń, Edward (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Badania polowe przeprowadzono w Sudetach, w Górskiej Stacji Wdrożeniowo-Upowszechnie-niowej w Paszkowie k/Polanicy Zdroju na wysokości 540 m npm. Z plantacji rutwicy wschodniej (od fazy, gdy ok. 50% strąków było brązowych) przez 9 tygodni (w odstępach 7-dniowych) pobierano owocostany. Opóźnianie terminu zbioru spowodowało spadek plonu nasion, nie stwierdzono natomiast istotnych różnic w elementach struktury plonu. Termin zbioru nie miał istotnego wpływu na udział nasion twardych, który wynosił od 64,7 do 73,4% (bez skaryfikacji). Zastosowanie skaryfikacji mechanicznej i chemicznej korzystnie wpłynęło na energię oraz zdolność kiełkowania, a traktowanie nasion rutwicy stężonym kwasem siarkowym było bardziej skuteczne. Analiza mikroskopowa potwierdziła, że pod wpływem kwasu uszkodzona została okrywa nasienna, zwłaszcza w okolicach okienka, natomiast skaryfikacja mechaniczna powodowała zarysowania powierzchni nasion.