Wartość przechowalnicza pszenżyta ozimego oceniana testami wigorowymi - Małuszyńska, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Badano nasiona 7 odmian pszenżyta ozimego przechowywane od 2004 roku. Co 6 miesięcy część nasion poddawano zabiegowi sztucznego starzenia stosując dwa warianty (testy SSAA i AA), oceniano zdolność kiełkowania i wigor mierzony suchą masą siewki oraz długością pierwszego liścia i najdłuższego korzenia siewki. Na podstawie wyników testu SSAA wykazano, że podczas przechowywania następuje stopniowe obniżanie się wigoru. Po 2 latach przechowywania nasiona poddane sztucznemu starzeniu kiełkowały około 10–30%. Nie stwierdzono zależności pomiędzy wynikami wigoru nasion i wschodami roślin w polu.