Znaczenie Fusarium verticillioides (Sacc.) Nirenberg w etiologii fuzariozy kolb kukurydzy - Wit, Marcin; Ochodzki, Piotr; Warzecha, Roman; Wakuliński, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W latach 2005–2006 realizowano badania, których celem było rozpoznanie etiologii fuzariozy kolb kukurydzy. W oparciu o zgromadzony materiał badawczy z pól doświadczalnych stacji hodowli roślin w Swadzimiu, Kobierzycach, Radzikowie oraz pól produkcyjnych stwierdzono, że najczęściej występującym gatunkiem był Fusarium verticillioides. Stanowił on w kolejnych latach 46% i 68% ogólnej liczby wyosobnionych gatunków Fusarium i powodował porażenie kolb w stopniu 2,70 i 2,99. Patogen powodował także istotne obniżenie masy 1000 ziaren.