Ocena postępu hodowlanego w produkcji ziemniaka w Polsce w latach 1946–2007 - Chotkowski, Jacek; Stypa, Irena (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Treścią pracy jest prezentacja dorobku polskiej hodowli ziemniaka w latach 1946–2007. W tym okresie wyhodowano 216 nowych odmian, z tego najwięcej (prawie 36%) w ośrodku Zamarte. Na podstawie analizy oficjalnych danych z doświadczeń rejestrowych COBORU stwierdzono, że nowe odmiany wnosiły zauważalny, chociaż zróżnicowany w latach, postęp pod względem plonowania jak i wybranych cech odporności i jakości. W stosunku do zarejestrowanych w Polsce odmian zagranicz-nych, polskie odmiany jadalne wykazują porównywalny potencjał plonowania oraz przewagę pod względem odporności na wirus Y i zarazę ziemniaka liści. Ustępują natomiast pod względem cech morfologicznych decydujących o ładnym wyglądzie bulw.