Efektywność produkcji buraka cukrowego w warunkach różnych systemów uprawy - Kuc, Piotr; Zimny, Lesław; Kucińska, Katarzyna; Artyszak, Arkadiusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Trudna sytuacja ekonomiczna producentów buraka cukrowego stwarza konieczność minima-lizowania nakładów w jego produkcji. Przedstawione wyniki badań pochodzą z doświadczenia polowego prowadzonego w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Swojec w latach 2002–2004. Badanymi czynnikami były: nawożenie organiczne oraz zróżnicowana uprawa jesienno-wiosenna. W ocenie efektywności systemów uprawy zastosowano kategorię ekonomiczną nadwyżki bezpośredniej, powszechnie stosowaną w kalkulacjach niepełnych. Wyniki umożliwiają ocenę opłacalności porównywanych wariantów. Stwierdzono, iż postępujące uproszczenia powodowały tendencję do obniżania plonów korzeni i obniżki kosztów. Jednak nie wpłynęło to na istotną zmianę nadwyżki bezpośredniej.