Czynniki determinujące stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego w gospodarstwach rolnych - Mańkowski, Dariusz R.; Oleksiak, Tadeusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Użycie przez rolnika kwalifikowanego materiału siewnego może być uzależnione od wielu czynników; ekonomicznych (cena materiału siewnego, dochodowość i opłacalność produkcji), technologicznych (stosowanej technologii i poziomu kultury uprawy), społecznych (wykształcenie, wiedza, doświadczenie), itp. Dodatkowo czynniki te mogą być ze sobą skorelowane. Trudno jest więc znaleźć jednoznaczną odpowiedź od czego zależy użycie kwalifikowanego materiału siewnego przez rolnika. W badaniach podjęto próbę identyfikacji czynników technologicznych wpływających na wykorzystanie kwalifikowanego materiału siewnego w uprawie głównych ziemiopłodów. Analizy wykonano w oparciu o dane pochodzące z badań ankietowych przeprowadzonych wśród rolników prowadzących rachunkowość rolniczą na potrzeby Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Badania prowadzono w latach 1992–2003. Łącznie, w tym okresie, obejmowały one 38 500 pól uprawnych. Uwzględniono dane dotyczące powierzchni całego gospodarstwa, powierzchni gruntów ornych w gospodarstwie, powierzchni uprawy gatunku, odległości gospodarstwa od punktu zaopatrzenia w materiał siewny, kwasowości gleby, jakości stanowiska, dawek nawożenia mineralnego, nawożenia organicznego, ilości wysiewu, terminu siewu oraz liczby zabiegów ochrony chemicznej. Do identyfikacji czynników determinujących wykorzystanie kwalifikowanego materiału siewnego wykorzystano analizę regresji logistycznej (PROC LOGISTIC) wykonaną w Systemie SAS® w wersji 9.1. Opracowano odrębne modele dla każdego z głównych ziemiopłodów (pszenicy ozimej, pszenicy jarej, jęczmienia jarego, pszenżyta ozimego oraz ziemniaków). Dobór zmiennych do modeli wykonano z wykorzystaniem kryteriów informacyjnych AIC (Akaike Information Criterion) oraz SBC (Schwarz Bayesian Criterion). Na podstawie przeprowadzonej analizy regresji logistycznej oceniono wpływ każdego z badanych czynników na wykorzystanie kwalifikowanego materiału siewnego w gospodarstwie.