Próba oceny technologii uprawy pszenicy ozimej na podstawie danych ankietowych gospodarstw indywidualnych. Część I. Metoda wyodrębniania technologii uprawy - Laudański, Zbigniew; Mańkowski, Dariusz R.; Sieczko, Leszek (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W pracy wykorzystano statystyczne metody analizowania wyników badań ankietowych gospodarstw indywidualnych uprawiających pszenicę ozimą w latach 1992–2003. Każde spośród opisanych w badaniach ankietowych pól charakteryzowało się różnymi warunkami siedliskowymi (jakość gleby, odczyn gleby, przedplon) oraz różnym poziomem czynników agrotechnicznych (nawożenie mineralne, nawożenie organiczne, ochrona chemiczna, ilość wysiewu, termin siewu, materiał siewny). Można więc stwierdzić, że każde z pól przedstawiało odrębną technologię uprawy. Stosując metodę wielowymiarowej analizy czynnikowej podjęto próbę zagregowania tych technologii uprawy w grupy reprezentujące podobne technologie stosowane w praktyce. Następnie podjęto próbę scharakteryzowania oraz oceny wyodrębnionych w ten sposób grup technologii uprawy.