Próba oceny technologii uprawy pszenicy ozimej na podstawie danych ankietowych gospodarstw indywidualnych. Część II. Ocena technologii uprawy - Laudański, Zbigniew; Mańkowski, Dariusz R.; Sieczko, Leszek (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Niniejsza praca wykorzystuje wyniki uzyskane w części pierwszej (Laudański i in., 2007), w której zastosowanie wielowymiarowej metody analizy czynnikowej pozwoliło na pogrupowanie technologii stosowanych w indywidualnych gospodarstwach rolniczych w grupy o podobnych tendencjach warunków siedliskowych oraz zabiegów agrotechnicznych. W ten sposób uzyskane warianty technologii uprawy zostały poddane analizie metodą regresji wielokrotnej plonów względem warunków siedliskowych i zabiegów agrotechnicznych. Zastosowano także metodę analizy skupień do oceny „bliskości” poszczególnych technologii ze względu na poziom ich poszczególnych składowych. W końcu, dla całościowej oceny technologii wykonano analizy statystyczne dla układów technologie × lata oraz odmiany × technologie z uwzględnieniem badania interakcji między nimi, wykorzystując metodę analizy interakcji genotypowo-środowiskowej.