Ocena wartości gospodarczej odmian owsa nagoziarnistego uprawianych w rejonie Podkarpacia - Tobiasz-Salach, Renata; Bobrecka-Jamro, Dorota; Szpunar-Krok, Ewa; Buczek, Jan (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W pracy przedstawiono wyniki trzyletniego doświadczenia polowego założonego w latach 2001–2003 w Krasnem k. Rzeszowa. Badaniami objęto 6 nowych rodów owsa nagoziarnistego i 2 odmiany Akt i Polar, u których oceniano wielkość plonowania oraz niektóre cechy struktury plonu. Stwier¬dzono przydatność do uprawy owsa nagoziarnistego w rejonie Podkarpacia, szczególnie rodów STH 4770, STH 4659 i odmiany Polar.