Zastosowanie pułapki Burkarda do określania składu gatunkowego rodzaju Alternaria w uprawach ziemniaka - Kapsa, Józefa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Alternaria występuje powszechnie na liściach ziemniaków, szczególnie w regionach o wysokich temperaturach i wilgotności w sezonie wegetacyjnym. W warunkach polskiego klimatu choroba występuje wcześniej niż zaraza ziemniaka, powodując w ostatnich latach straty plonu w granicach 6 do 45%. W latach 1998–2006, we współpracy z Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa przepro-wadzono ocenę występowania alternariozy na plantacjach ziemniaka w Polsce. Obserwacje wykazały, ze choroba wystąpiła powszechnie na większości pól produkcyjnych, przeciętnie na 86% obserwowanych upraw. Wyniki doświadczeń polowych nad oceną skuteczności fungicydów w zwalczaniu alternariozy na ziemniakach z różnych krajów i regionów wykazują często duże rozbieżności. Być może związane jest to ze składem gatunkowym rodzaju Alternaria. Wykorzystując pułapkę zarodników Burkarda, w sezonie 2006 analizowano populację Alternaria w północnej Polsce. Wyniki wykazały większy udział gatunku A. alternata w sezonie niż A. solani.