Ocena materiałów hodowlanych chmielu zwyczajnego pod względem odporności na mączniaka prawdziwego - Skomra, Urszula (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Przedmiotem badań były potomstwa chmielu zwyczajnego uzyskane w wyniku skrzyżowania odmiany Magnum będącej źródłem wysokiej zawartości alfa kwasów, ale jednocześnie wrażliwej na mączniaka prawdziwego, z czterema osobnikami męskimi o małej wrażliwości na tę chorobę. Odporność roślin na mączniaka prawdziwego chmielu oceniano w warunkach naturalnej presji infekcyjnej w dwóch etapach. Pierwszy obejmował wszystkie rośliny z badanego potomstwa i polegał na szacunkowej ocenie występowania objawów choroby na liściach oraz szyszkach w stadium dojrzałości technologicznej. W drugim etapie, z roślin, u których nie stwierdzono objawów choroby w trakcie oceny polowej pobierano losowo 250 szyszek do szczegółowej analizy porażenia. Oceniano odsetek szyszek z objawami choroby oraz stopień ich porażenia. Obserwowano zróżnicowanie porażenia w poszczególnych potomstwach badanych roślin. Najmniejszym odsetkiem roślin z objawami mączniaka prawdziwego charakteryzowało się potomstwo dzikiego chmielu męskiego znalezionego w Bieszczadach. W żadnym potomstwie nie stwierdzono roślin całkowicie odpornych na mączniaka prawdziwego, jednak część roślin charakteryzowała się częściową odpornością na tę chorobę. Stanowiły one w zależności od potomstwa od 12,8 do 21,1%. Objawy mączniaka prawdziwego obserwowano częściej na szyszkach niż na liściach chmielu.