Analiza wyników badań z lat 1973–2005 nad reakcją odmian ziemniaka na wirus M ziemniaka - Zagórska, Helena; Chrzanowska, Mirosława (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Odporność i reakcja 196 odmian ziemniaka na zakażenie wirusem M ziemniaka (Potato virus M, PVM) była oceniana w latach 1973–2005 w Zakładzie Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, IHAR w Młochowie. Podsumowano wyniki badań i stwierdzono, że poziom odporności przejawianej w polu jest niski. Zakres ocen wynosił od 2 do 5 (w skali 9-stopniowej, gdzie 9 = krańcowo odporne) zarówno w polskich jak i zagranicznych odmianach ziemniaka rejestrowanych w Polsce. Poziom ten nie zmienia się od lat. Tylko trzy polskie odmiany wyróżniały się odpornością na PVM: Triada (wpisana do Krajowego Rejestru Odmian w 1996 r.), Korona (2002) i Kuklik (2003). W pierwszych dwóch występuje gen nadwrażliwości Rm pochodzący z materiałów wyjściowych ZGiMWZ w Młochowie. Trzecia odmiana wyhodowana jest ze skrzyżowania odmian Irga i Aster średnio odpornych na PVM. Większość odmian reagowała słabo lub średnio silnie na silny szczep PVM. Odmiany reagujące bardzo silnie stanowiły niecałe 25% badanych. Stwierdzono, że nie występował związek pomiędzy poziomem odporności na PVM a nasileniem objawów chorobowych wywoływanych przez tego wirusa. Wskazano na aktualną ocenę 100 odmian z listy 126 znajdujących się w Krajowym Rejestrze Odmian w 2005 r.