Wstępna ocena ekstraktów owoców i pędów Actinidia arguta za pomocą profilowania TLC - Kondej, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2024)
Owoce od wieków są nieodłącznym elementem diety człowieka. Jednym z bardzo popularnych owoców, zawierającym wiele składników odżywczych, o wyjątkowym, aromatycznym smaku, jest owoc kiwi, a właściwie owoc Actinidia. Do rodzaju Actinidia należy wiele gatunków, część z nich jest od dawna dostępna handlowo, a niektóre są tzw. ,,nowością’’ na rynku. Przykładem takiego gatunku jest Actinidia arguta (tzw. mini kiwi), który wyróżnia się mniejszym rozmiarem owoców oraz możliwością spożywania ich wraz ze skórką. Roślina Actinidia arguta jest jednym z najbogatszych źródeł wielu związków biologicznie aktywnych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm; są to m. in. witamina C, witaminy z grupy B i polifenole (flawonoidy oraz kwasy fenolowe). W celu oceny składu chemicznego rośliny Actinidia argura zbadano części zielone tej rośliny oraz jej owoce metodami chromatografii cienkowarstwowej. W badaniu zastosowano profilowanie chemiczne, które potwierdziło wysoką zawartość związków fenolowych oraz naturalnie występujących cukrów.