Charakterystyka niektórych cech ilościowych translokacyjnych rodów żyta (Secale cereale L. cv. Amilo × Dasypyrum villosum (L.) P. Candargy) - Grądzielewska, Agnieszka (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Ocenę cech ilościowych translokacyjnych rodów żyta Secale cereale L. cv. Amilo × Dasypyrum villosum (L.) P. Candargy przeprowadzono w oparciu o wyniki 3-letnich badań (2000–2002). Niektóre z badanych rodów, w porównaniu z odmianą Amilo, charakteryzowały się co najmniej jedną z następujących cech: istotnie mniejszą wysokością łanu, istotnie większą zawartością białka ogółem w ziarniakach, dłuższym i bardziej zbitym kłosem, wcześniejszym terminem kłoszenia i kwitnienia. Na podstawie współczynników korelacji stwierdzono, że obniżenie wysokości łanu i zwiększenie zawartości białka ogółem wiązało się z nieznacznym spadkiem plonowania. Na plon ziarna istotny wpływ miały głównie: liczba i masa ziarniaków z kłosa, płodność kłoska oraz wysokość łanu. Uzyskane wyniki wskazują, że wśród badanych rodów są takie, u których przełamane zostały niekorzystne z punktu widzenia hodowli korelacje między zawartością białka ogółem a plonem z poletka i wysokością łanu.