Identyfikacja i charakterystyka ekspresji genów determinujących cechy związane z plonowaniem w kombinacjach krzyżówkowych grochu - Krajewski, Paweł; Bocianowski, Jan; Gawłowska, Magdalena; Kaczmarek, Zygmunt; Pniewski, Tomasz; Święcicki, Wojciech; Wolko, Bogdan (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
W pracy przedstawione są wstępne wyniki badań prowadzonych na podstawie linii uzyskanych z kombinacji krzyżówkowych Wt11238 × Wt3557 i Wt10245 × Wt11238 grochu Pisum sativum L., zmierzających do opisu działania loci determinujących cechy związane z plonowaniem. Podane są rezultaty doświadczenia jednorocznego prowadzonego w dwu środowiskach. Opisana jest zastosowana metoda statystyczna mapowania loci cech ilościowych, która uwzględnia sposób otrzymania linii i pozwala na ocenę efektów addytywnego działania genów oraz dominacji.