Właściwości skrobi z wybranych polskich odmian owsa - Gibiński, Marek; Berski, Wiktor (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Skrobia owsiana znacznie różni się właściwościami od innych rodzajów skrobi. Wśród skrobi zbóż uprawianych w naszym kraju należy do skrobi o najmniejszych rozmiarach gałeczek. Celem podjętych badań było określenie wybranych właściwości skrobi owsianej wyodrębnionej z polskich odmian owsa. Przebadano ziarnistość, zawartość fosforu i amylozy, zdolność wiązania wody i rozpuszczalność, a także zbadano przebieg charakterystyki kleikowania wodnych zawiesin skrobiowych. Przebadane skrobie wykazywały znaczne zróżnicowanie w zawartości fosforu. Średnia zawartość amylozy wynosiła 14,2%. Ponadto stwierdzono związek pomiędzy jej zawartością a lepkością. Przebieg charakterystyki kleikowania wskazał na odmienne w porównaniu z innymi skrobiami właściwości skrobi owsianej.